خانه-مدرسه “مبتدا” یک مرکز نوآوری اجتماعی است که اقدام به حمایت و توانمند سازی کنشگرانی می کند که قصد دارند با تکیه بر ظرفیتهای دینی، سنتهای ایرانی-اسلامی و تجربیات مؤمنانه، به حل چالشهای اجتماعی بپردازند. خانه-مدرسه مبتدا در کنار ارتقاء دانش و مهارت عمومی و تخصصی مخاطبین خود، حمایتهای دیگری را ارائه می کند. «لینک بیشتر که صفحات گزیده ای از طرح مبتدا رو توضیح میده»
جمع ما تا پیش از مبتدا، مشغول کارهای مختلفی بود؛ شرکت هنر دینی، مدرسه تمدنی، مرکز راهبری ایده و مجمع تشکلهای بینالمللی عنوان هویتهایی بود که هر کدوم از ما تا اون موقع براشون تلاش میکرد. تأثیر محدود تلاشها و راهحلها باعث شد که دورِ هم جمع بشیم و کار تیمی رو قوت بدیم؛ خوندیم، گفتگو کردیم، سفر رفتیم، نمونهها رو دیدیم و تجربهها رو بررسی کردیم و آخرش به یه ایده رسیدیم؛ خانه-مدرسه مبتدا. برای این ایده جدید هویت حقوقی تأسیس کردیم و مجوزهاش رو از معاونت علمی گرفتیم و دست آخر طرحش رو نوشتیم.
طرح مبتدا رو از بالای همین صفحه بارگیری کنید و بخونید…
بنای مبتدا بر ایده، ایدهپردازها و نوآوری در راهحل، ما رو به دو تا تصمیم رسوند؛ اینکه فضا و محیط تعامل ویژهای باید بسازیم که حس و حال متفاوتی به مخاطب بده و اینکه شبکه تعامل و سازوکار پیادهسازیمون باید متفاوت، چابک و منعطف باشه. منتها توانمون در نقطه شروع باعث میشد که مجبور به انتخاب و اولویتبندی باشیم. برای همین طراحی و تجهیز یک فضای کار متفاوت رو اولویت دادیم که در کنار انجام اون، اولویت دوممون رو هم جلو ببریم. پس دنبال یه خونه گشتیم.
تیر
خانه به خانه کو به کو
مرداد
به شوق جمع یاران محفلی آراستن
خدا رو شکر ساختمون زود پیدا شد؛ طراحیاش رو یکی از تیمهای طلبگی دست گرفت و بعد بیرون بردن چندتا کامیون نخاله و آوردن چندتا کامیون وسائل و تزئینات الحاقی، به شکل فعلی خانه-مدرسه مبتدا رسیدیم.
آبان
شروع
هنوز راهروهای ساختمون پر از خاک و وسائل بنایی بود که گفتگو با تیمها و کنشگرها رو شروع کردیم. چندتا برای حمایت از اولین تیم، همین روزها به نتیجه رسیدیم و تفاهمنامه با یه صندوق سرمایهگذاری هم با چند روز اختلاف امضاء شد.
دی
اللهم إنّی أفتتح الثناءَ بحمدکَ
یه افتتاحیه جمع و جور.
تا قبل از افتتاح خانه-مدرسه، حرفهای ما برای صاحبان تقاضا و نهادهای متولی چندان مفهوم نبود و همین مجبورمون کرده بود کار رو با قرض و هزینه شخصی شروع کنیم، اما در فرایند افتتاحیه، مثلاً با آقای ستاری معاونت علمی و فناوری تفاهم خوبی شکل گرفت و فرصت توضیح ایده خانه مدرسه در محیط رو پیدا کردیم. همینطور آقای قمی سازمان تبلیغات و دیگران. به فضل خدا کار قوت گرفت
دی
برخورد نزدیک از نوع رویداد!
مخاطبین ما، نوآوران و مستعدین نوآوری مبتنی بر ظرفیتهای دینی هستند. این استعدادها یا قبلاً در چرخه منزلت قرار گرفتند و به نحوی نشاندار شدند و به راحتی امکان “دعوت” آنها به مبتدا وجود داره و یا هنوز بینشان هستند. “رویدادهای فصلی” یکی از برنامههای مبتدا برای شناسایی این استعدادهاست؛
و
فراخوان حمایت از ایدههای نوآورانه تربیتی، اولین رویداد مبتدا از این دست بود.
از بهمن
نشستها و دورههای آموزشی
که تا امروز ادامه داره و هدفهای مختلفی رو دنبال میکنند؛ از جمله آشنایی با مفاهیم پایه، اطلاع از ظرفیتهای درونی، الهامبخشی و…
بهمن
اولین تجربههای راهبری
اولین تیمهای منتخب رویداد قبلی و راهبرها، شروع تجربه و مواجهههای راهبرانه مبتدا بودند.
اسفند
اندیشکده دین و حکمرانی؛
تجربه نشستهای حل مسئله در مجلس شورای اسلامی
یه تیم مستقل و خوش فکر از طلبهها که ابتدا برای حمایت سراغمون اومدند و بعداً جزئی از مبتدا شدند و لایه حل مسئله رو دست گرفتند…
بهار تا پاییز
گعده ها
جمعهای محدود آشنایی با مسئله اجتماعی
خرداد تا مرداد
ارمغان؛
نشستهای تجربه از نزدیک
فرصتی برای ارائه و نقد نظرات، پژوهشها و مطالعات بانوان در زمینهی آشنایی با مسائل اجتماعی و مؤلفههای کنشگری زنان در جامعه اسلامی.
تیر
دلیل؛
رویداد نخبگانی حل مسائل حکمرانی
با رویکرد دینی
چالشهای مرتبط با خدمات اجتماعی و معضل ناکارآمدی پاسخها؛ یک فراخوان برای توجه به نقش پررنگ بانوان در ایدهپردازی و نقشآفرینیهای معطوف به مسائل اجتماعی
مرداد
فراخوان ملی من در جامعه
چالشهای مرتبط با خدمات اجتماعی و معضل ناکارآمدی پاسخها؛ یک فراخوان برای توجه به نقش پررنگ بانوان در ایدهپردازی و نقشآفرینیهای معطوف به مسائل اجتماعی
مرداد تا امروز
نشستهای گزارش تجربیات بینالملل
آشنایی با نوآوران و ایدههای نوآورانه تربیتی در جوامع مسلمان؛ مالزی، اندونزی، لبنان
مهر و آبان
اختتامیه "فراخوان ملی من در جامعه"
دی
رویداد چندمرحلهای "به اتفاق"؛
حسنت به اتفاق ملاحت جهان گرفت...
مرحله اول؛ آموزش و سنجش
مرحله دوم؛ بوتکمپ کار گروهی
خرداد
امتداد "به اتفاق"
پایان یک رویداد و تقدیر از هشت گروه و آغاز تلاش برای تغییر رویه کنشگری از حرکتهای فردی به سمت جریانهای گروهی و تیممحور
و دستیابی به پاسخهای کارآمد و مؤثرتر بر اساس خرد جمعی حاصل از کار گروهی
تیر
رویداد دلیل2؛
مسئلهیابی قضایی از آموزش تا ارائه راهکار
مواجهه با مسائل زنده قوه قضائیه (اعتبار اسناد عادی، اعسار از هزینه دادرسی و انحصار وراثت)
شهریور
رقابت علمی شبیهساز شورای نگهبان
رویدادی با هدف کشف و توانمندسازی رقابتی مستعدین حوزوی در بستر یک نقشآفرینی کاربردی و عصری روحانیت در تعامل و همکاری با نهاد صاحب تقاضا (پژوهشکده شورای نگهبان)
شهریور تا امروز
چندشنبههای نوآوری
دورهمی ویژه بانوان نوآور و فعال اجتماعی
«گپ و آشنایی»؛ با حضور علاقمندان، اساتید، نوآوران و فعالان عرصههای گوناگون فرهنگی و اجتماعی
«من مانا»؛ روایت تجربهی نوآوران در عرصههای مختلف
«عصرانه نوآورانه»؛ چای و ایدهپردازی و فرصت گفتوگو برای تیمها و افراد نوآور
مهر
طرح آموزشی بینا
این رویداد با شعار “شناخت و مواجهه عالمانه با مسائل اجتماعی” به دنبال ارتقاء سطح دانش و مهارت کنشگران اجتماعی در راستای مواجهه با مسائلی است که در پیرامون و جامعه امروز با آنها مواجه هستند.
آذر
رویداد امتداد
الگونمایی و تبادل تجربههای کنش اجتماعی در عرصه بین المللی
این رویداد، نقطهی آغازی برای گسترش و امتداد نمونههای موفق فعالیت اجتماعی در سراسر جوامع مسلمان است که اولین رویداد در محورهایی همچون گزارش تجربه موفق، ارائه مسائل اجتماعی کشورهای عراق، سوریه و لبنان و نشستهای تعاملی بین کنشگران ایرانی و نمایندگان کشورهای مسلمان برگزار شد.
دی
خانه مصلحان مسلمان
موفقهای ما احساس تنهایی میکنند، نرفتههای راه احساس ناامیدی میکنند، و آنهایی که در مسیر اصلاح قدم نهادهاند، خسته از آزمون و خطا و پرشماری راههای نرفتهاند.
اینجا همه را دور هم جمع میکند تا امید بدهند و چشم روشنی بگیرند. چای و قهوه بنوشند و با تلخ و شیرین تجربهها، مسیر را برای یکدیگر روشن کنند.
اگر فتحی کردهاند، روایت کنند و در عوضِ دلگرمی، روشنی هدیه دهند؛ و اگر راهی را شروع کردهاند، دست و فکر یاری بگیرند؛
و اگر قامت اصلاح نبستهاند، ندای پیشگامان را لبیک بگویند.
خانه مصلحان مسلمان محلی برای اجتماع، شناخت، رفاقت، هماندیشی، انتقال تجربه، نقد و شروع حرکتهای اجتماعی است.
بهمن
تورهای "تعالی"
‘گردشهای نمونهمحور نوآوری اجتماعی؛ آشنایی با مراکز فعال اجتماعی با رویکرد نوآوری اجتماعی و نمونههای موفق در ایران
ویژه اعضای جامعه نخبگانی و با مشارکت مرکز امور نخبگان و استعدادهای برتر حوزههای علمیه
بهمن
رویداد "تطبیق"
تجربه الگوی برقراری ارتباط بین یکی از اصلیترین متون حوزه یعنی کتاب لمعه دمشقیه (شهید اول) و مسائلی که امروز با آن مواجه هستیم.