مسئلهی اصلی این کارگاه، تجربه الگوی برقراری ارتباط بین یکی از اصلیترین متون حوزه یعنی کتاب لمعه دمشقیه (شهید اول) و مسائلی است که امروز با آن مواجه هستیم.
چگونه میان متن کتاب لمعه دمشقیه و مسائل امروز جامعه نسبت برقرار کنیم. لمعه دمشقیه متنی است که در دورهی خود برای ادارهی یک جامعه و در پاسخ به درخواستی برای همین مسئله نوشته شده است. اما اکنون میان لمعه و مسائل امروز فاصلهای افتاده است که گفت و گوی ما با لمعه را سخت میکند. مسئله امروز ما این است که ما نمیتوانیم از متونی که در دسترس ماست استنطاق کنیم. گویی بین ما و متونی که میخوانیم رابطهی گفت و گو شکل نمیگیرد.
برخی از موضوعاتی که ما امروزه با آن مواجه هستیم: * اصل و حیطه فعالیت مدارس غیر انتفاعی * احکام استفاده و توسعه رمز ارز در اقتصاد ما *نحوه برخورد به اعتراضات صنفی مانند اعتراضات کارگری بدون رجوع به محاکم قضایی * … این مسائل چگونه با لمعه و طلبهی در سطح لمعه ارتباط میگیرند؟
این مسئله ما فقط با لمعه نیست بلکه با تمامی متونی است که در ادبیات زمانی دیگری پدید آمدهاند. برخی از این متنها مثل قرآن اصلا ادبیات فرازمانی دارند و مربوط به همه دورانها هستند و برخی دیگر مثل لمعه محصول بشریاند ولی این در اصل اینکه ما برای استفاده از آنها توان استنطاق داشته باشیم مهم است.
استنطاق صرفا یک مهارت نیست ولی مثل همه پدیدههای عملی بدون تجربههای مکرر به دست نمیآید. روشن است که این تجربهها در سطح کتاب لمعه و برای طلبه در آن سطح، طراحی شده است.