سید موسی صدر يكی از بارزترين انديشمندان و مصلحان مسلمان معاصر است كه با رويكرد الهياتی خود مسائل و معضلات اجتماعی را شناسايی كرده و در پی حل آن برآمده است. حضور اين انديشمند به طور هم زمان در دو حوزه نظر و عمل ، ضرورت بررسی و مطالعه آثار و انديشه و نحوه عمل وی را دوچندان كرده است.
اين رساله با توجه به ادبيات موجود در موضوع الهيات اجتماعی ، و مطالعة آثار و اسناد برجای مانده از صدر، با استفاده از روش توصيفی تحليلی، به تجزيه و تحليل آراء و انديشه های وی می پردازد و با رويكردی تطبيقی، تلاش خود را در تحليل و تبيين الگوی ايشان از الهيات اجتماعی اسلامی به كار می بندد.
مطالعه ابعاد انسان شناختی ، اجتماعی، دين شناختی، معرفت شناختی و اخلاق اجتماعی اين انديشمند، مبانی رويكرد اجتماعی وی به الهيات را تشكيل می دهد. نگاه ارزش مند و كرامت بنياد صدر به انسان، رويكرد مردم سالارانه و دموكراتيك او به جامعه، تفسير انسان گرايانه ايشان از دين و تلقی از دين به عنوان آيين زندگی و مبنای نظامات اجتماعی و ابزاری در تحقق بخشيدن به آمال و آرزوهای بشری و رفع آلام و دردها ، و درنهايت، نگاه جامع او به شناخت و معرفت و توجه به ساير منابع شناخت در كنار ارزش شناسي دين ، به منظومهای از ارزش های انسانی منجر می شود كه در سايه آن، برپايی نظام عادلانه مطلوب معنا می شود. در نهايت، الگوی الهيات اجتماعی صدر، كه حاصل الگوی الهياتی تفسير اجتماعی است، تحت عنوان «الگوی الهيات اجتماعی مبتنی بر امت واحده» تفسیر گردیده است.